Termesztési technológia (krumpli)

A burgonya termesztése egy elég munkaigényes feladat sok kézi energiát igényel. De ennek ellenére hazánkban elég nagy termés területen termesztik még mindig. Dél-Amerikából került Európába. A 18. sz. óta termesztik Magyarországon. A burgonya szár gumós, ezért kell feltöltögetéssel termeszteni.

Jellegzetes spórát fejleszt, ezeken képződik a gumó. Maga a gumó is módosult hajtás, rügyeket találunk rajta. Rossz feltöltéskor a gumó fényen fejlődik, bezöldül, és solanin nevű mérgező anyag képződik benne.

Szára 70-90 cm magasra nő meg, virága fehér vagy lila, termése bogyó. Szaporítása vetőgumóról történik.

Hőigény: mérsékelt, kiegyenlített klímát igényel. Optimális hőigénye 22 C Fényigényes, víz igényé közepes, a gumó képződésekor sok vizet igényel. Öntözés nélkül keveset terem.

A BURGONYAFÉLÉK TERMESZTÉSTECHNOLÓGIÁJA:

Tápanyagigénye:

Korai termesztésben bőséges nitrogén ellátást igényel, de kálium és foszfor műtrágyát is juttatunk ki. Klórérzékenysége miatt inkább kénsavas kálit használunk. Fajtái Korai termesztésben és hajtatásban csak a rövid tenyészidőjű fajták jöhetnek számításba. A korai fajták 80-90 naposak. Fehér és piros héjú fajták ismertek. A magyar fogyasztók a piros héjú fajtákat kedvelik.

Rövid tenyészidőjű fajták: – Kleopátra – Balatoni rózsa – Góliát – Katica

Termesztése:

A vetésforgót a burgonya esetében is érdemes betartani a különböző növény-egészségügyi szabályok, előírások miatt. Az elővetemény helyes megválasztása is termésnövelő tényező lehet, mert az időben lekerülő elővetemény a talajmunkák időbeni elvégzését lehetővé teszi.

Az elővetemény letakarítása után elvégezzük a tarlóhántást, majd az altalajlazítást 60-80 cm mélységben. Javítja a talaj-, víz- és levegőgazdálkodását. Még ősszel felszántjuk a talajt, 32-40 cm mélyen. A talajfelszínt szükség szerint elegyengetjük.

Tavaszi talajmunkák:

Szántás irányára merőlegesen vagy átlósan lezárjuk a talajt simítóval, vagy fogasboronával. Az ültetés ideje a talaj hőmérséklettől függ. 5-6 C talajhőmérsékletnél már ültethetünk. Március elejétől akár április elejéig is elhúzódhat ez az idő.

A burgonya járulékos gyökérzettel rendelkezik. Ezek a gyökerek legfeljebb 60 cm hosszúak. Emiatt a burgonya sekély gyökérzetű növénynek tekinthető például a gabonákhoz képest, amelyek legalább 120 cm mélyen gyökereznek. Ennek eredményeképpen a burgonya gyakran nem képes megfelelően kiaknázni a talaj tápanyag- és nedvességtartalmát.

A gyökérzet növekedése 10-35°C közötti hőmérsékleten történik, a legaktívabb gyökérfejlődés 15 és 20°C  között figyelhető meg.

A levelek (szár) 7 és 30°C között fejlődnek, de az optimális hőmérséklet 20-25°C között van.

A burgonyagumó a sztóló megvastagodott része. A gumófejlődést a nappalok rövidülése és a növekedési hormonok indítják be. Minél alacsonyabb a talaj hőmérséklete, annál hamarabb történik meg a gumókötés, és annál több gumó fejlődik ki. A gumókötéshez a 15-20°C  az ideális hőmérséklet.

A későn érő fajták érzékenyebbnek tűnnek a nappalok hosszára és a magas hőmérsékleti viszonyokra.  A csírázó gumó vetésével elő lehet segíteni a növény növekedését.

A gumó tárolási hőmérséklete határozza meg az élettani érés szabályozását. A 4°C fölötti tárolási hőmérséklet elősegíti a növény mélynyugalmi állapotból való „felébredését”, valamint a csírák növekedését.

Az egyes fajták különböznek abban, hogy mekkora napi hő összegre van szükségük ahhoz, hogy a vetés előtt a kívánt érési szintre fejlődjenek. Az érett gumók akkor előnyösek, amikor koránérő típusokat vetünk, vagy amikor rövid a tenyészidőszak. Az érés korai szakaszában lévő gumók a hosszú tenyészidőszakhoz megfelelőek ott, ahol a burgonya növekedését fent kell tartani a maximális hozam biztosításához. Amikor csírás gumókat vetünk, fontos a csírák számának és hosszának ellenőrzés alatt tartása a növény számára rendelkezésre álló helynek megfelelő optimális növekedés, valamint a vetéskori minimális csírakárosodás biztosítása érdekében.

Talajtípus és -gazdálkodás:

A burgonyát többféle, különböző víztartó képességű talajon termesztik, a homokostól az agyagosig bezárólag. A burgonya számára a jól strukturált, megfelelő vízlevezetésű talaj az ideális, amely lehetővé teszi a gyökérzet megfelelő szellőzését, valamint a gyökérbetegségektől mentes gumófejlődést.

A burgonya az 5,5-7,0 pH értékű, alacsony sótartamú talajokat kedveli. Ugyanakkor a burgonyát gyakorlatilag 4,5-8,5-ös pH értékű talajokon termesztik, és ennek egyértelmű hatása van bizonyos tápanyagok rendelkezésre állására. Ahol arra lehetőség van, a talaj extrém pH értékét ki kell egyensúlyozni.

7,5-es pH érték fölött a tápanyagok – főként a foszfor és a mikrotápanyagok – felvétele egyre nehezebb lehet még úgy is, hogy ezeknek az elemeknek az összmennyisége magas értéket mutat a talajban. A mészkezelés feljavíthatja a nemkívánatos alacsony pH értékeket, habár vigyázni kell, mert a meszet legalább 6 hónappal azelőtt kell alkalmazni, hogy a burgonyát elvetnénk. A burgonya jobban ki van téve a sugárgombás varasodás veszélyének magas pH értékű talajban.

Burgonyatermesztési technológia:

  • A burgonya mint növény jellemzői
  • A talaj kiválasztása és előkészítése
  • Trágyázás
  • Az ültetés folyamata
  • Ápolás jellemzői
  • Öntözés
  • Betakarítás
  • Betegségek és Kártevők elleni harc

Természetesen mindenki arra törekszik, hogy gazdag termést érjen el, de ez lehetetlen anélkül, hogy betartanánk a burgonyatermesztés mezőgazdasági technológiájának alapvető szabályait.

A burgonya mint növény jellemzői:

Hazánkban a burgonya nagyon elterjedt, az étkezési növények gumói az emberek táplálékául szolgálnak, és az állatok takarmányaként is szolgálnak, és bizonyos műszaki értékkel bírnak.

A burgonya összetételének köszönhetően kapott ilyen eloszlást. A gumók körülbelül 35% szárazanyagot tartalmaznak:

  • 12-22% keményítő;
  • 1,4-3% fehérje;
  • 0,8-1% hamuanyag.

A burgonya gazdag C-, B1-, B2-, B6-, PP-, K-vitaminban és karotinoidokban is. Ezért sokak számára éles kérdés, hogyan lehet nagy, jó burgonya termést termeszteni.

A burgonya olyan növényekhez tartozik, amelyek kedvelik a mérsékelt éghajlatot és sok fényt a kényelmes állapot érdekében. Utóbbi hiányában kevés lesz a gumó, és minőségük sok kívánnivalót hagy maga után. A burgonya meglehetősen válogatós a nedvességgel szemben, és a vízigény a tenyészet fejlődésének fázisától függ.

A burgonyatermesztési technológia minden szakaszának nagy jelentősége van a jó termés elérésében. Az első szakasz egy tenyészet ültetése, ha helyesen végezzük, a kívánt eredmény elérésének valószínűsége jelentősen megnő.

A talaj kiválasztása és előkészítése

Először is fontos meghatározni a burgonya ültetésének helyét, mivel azt jól meg kell védeni a hideg északi széltől, például déli, délnyugati vagy délkeleti oldalú lejtő jelenlétével. A legjobb, ha sötét homokos vályogot vagy homokos talajt választunk. A burgonya termesztése és termesztése ilyen területeken a leghatékonyabb. A helyszínt jól megvilágított helyen kell elhelyezni.

A burgonyaültetés talajának megmunkálását kora tavasszal kell elvégezni. A felszántot talajt először egy talajmaró segítségével apró morzsássá kell munkálni ami egymenetben le is zárja a talajunkat a kipárolgástól és csak ezután kezdhetjük meg az ültetést.

Trágyázás:

Az őszi ásás után műtrágyákat alkalmaznak. Ha a talaj nehéz a helyszínen, akkor a tavaszi trágyázás nem árt. Megfelelő mennyiségű NPK műtrágyák ki juttatása és a talaj nitrogén szintjének megfelelő beállítása.

Magkészítés:

Sok szempontból a termés mennyisége és minősége az ültetésre alkalmas gumók helyes megválasztásától és azok előzetes előkészítésétől függ. Kezdetben a burgonyát rendezni kell, eltávolítva az összes gyökeret:

  • Rothadt;
  • Betegségek által érintett;
  • Hibás;
  • Rothadt száraz vagy nedves kéreggel;
  • Túl nagy vagy túl kicsi

Ültetési folyamat:

A talaj típusától függően az ültetési mélységet is megválasztják. Könnyű talajjal a burgonyát 10-12 cm mélyre ültetik, nehéz és agyagos – 8-10 cm. Én általába burgonya vető géppel szoktam ültetni és ott adott a mélység és a sortávolság is.

Minden méret közepes méretű burgonyára vonatkozik  Ha a burgonya kisebb vagy nagyobb, akkor a távolságok nőnek vagy csökkennek.

Ápolás :

A burgonya gondozása nem túl nehéz. Ez a gyomok időben történő lazításában és eltávolításában, valamint speciális készítményekkel történő feldolgozásból áll, amelyek segítenek megbirkózni a kártevők és a növénybetegségek invázióival. Ha a terület kicsi, akkor manuálisan végezhet munkát, például a gyomok megtisztítására, de nagy területeken jobb speciális eszközöket és vegyszereket használni.

Lazítás:

A burgonya ültetés utáni gondozásának egyik fontos pontja és ennek a zöldségnek az egész élettartama alatt a megfelelő időben történő és rendszeres lazítás és feldarabolás. A talaj lazítása lehetővé teszi, hogy a gumókat elegendő mennyiségű oxigénnel, valamint nedvességgel látják el. A lazítást a burgonya növekedésének időszakában több szakaszban hajtják végre:

  1. A sorok közötti talaj első lazítását szinte azonnal ültetés után (5-6 nap) végezzük. Ez segít elpusztítani az egyéves gyomok nagy részét;
  2. A második lazítást egy héttel az első után hajtják végre, mielőtt a növényt herbicidekkel kezelnék;
  3. A könnyű talajok harmadik fellazítása opcionális (tetszés szerint elvégezhető), de nehéz talajok esetében a kivitelezést mindenképpen el kell végezni, még mielőtt a teteje bezárulna.

A burgonya termesztésekor a kézi gyomlálás nagy területeken nem releváns. Előnyben részesítik a herbicidek alkalmazását. Az ilyen készítmények képesek elnyomni számos egyéves és évelő gyomok fejlődését. Amint a gyakorlat azt mutatja, ha az ültetések két preemergens kezelését elvégzi ilyen készítmények segítségével, akkor az egyéves gyomoktól 75% -kal, az évelő gyomoktól pedig 45% -kal szabadulhat meg.

Gyomirtás

A burgonyaültetvények herbicidekkel történő kezelésénél a következő feltételeket kell betartani:

  • A gyógyszer egyenletes eloszlása ​​és hatásának megkezdése érdekében a talajnak kellően nedvesnek és csomóktól mentesnek kell lennie;
  • A gerinceknek telepítés után meg kell telepedniük;
  • A feldolgozást + 12-25 fokos hőmérsékleten végezzük

Öntözés és öntözés:

Ha nincs elegendő természetes csapadék és a talaj száraz, akkor mechanikus öntözést végezünk.  Ma vannak speciális dob típusú esőgépek. Az ilyen egységek speciális fúvókákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a szűretlen vízzel történő munkát. Mivel a burgonya gyökérzete nem elég fejlett, a legkisebb aszály is hátrányosan befolyásolhatja a termést. A legtöbböntözésrügyezés és virágzás alatt szükséges.

Betakarítás:A burgonya betakarításának megkezdése előtt érdemes előkészíteni egy helyiséget, ahol a betakarítást tárolják. Fontos a berendezés javítása, valamint a helyiség fertőtlenítése. A burgonya tömeges betakarításának megkezdése előtt több bokor érettségét ellenőrizzük.

A legjobb a betakarítást a lombozat teljes kihalása után. Kémiai módszerrel (feldolgozás speciális vegyületekkel, úgynevezett kiszárítással) felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A betakarítás előtt egy héttel a tetejét fungicidekkel kezeljük ,hogy megvédjék a burgonyagumókat a betegségektől. A burgonyát csak 7-10 nappal az eljárások után szedhető.

Betegségek és a harc jellemzői:

A burgonyabetegségek változatosak, de általában mind négy fő csoportra oszthatók:

  • A gombabetegségeket a varasodás, a késői folt, az alternaria, a száraz és nedves rothadás, a rizoctinosis, a burgonyarák és mások képviselik;
  • A baktericid betegségek közül a burgonyát leggyakrabban a fekete láb, a gyűrűkorhadás érinti;
  • A vírusos betegségek közé tartoznak a ráncos és sávos mozaikok, a hullámosodás és a foltosodás, a levelek hullámosodása;
  • A normától való eltérések formájában jelentkező problémák, amelyeket külső tényezők provokálnak, például oxigénhiány, kálium, nitrogén. 

Leggyakrabban a burgonyaültetéseket a következő kártevők fertőzik meg:

  1. amerikai burgonyabogár
  2. Drótféreg
  3. Hernyók
  4. Medvedkakárosíthatja az ültetvényeket
  5. Burgonya fonálféreggyökereken és gumókon jelenik meg.

Termesztési technológia (csemege kukorica és cékla)

Csemege kukorica termesztéssel is foglalkozom a burgonya és a cékla mellett. A kukoricáról szeretnék pár mondatban beszámolni melyik fajtákat részesítem előnyben és miért. Az elmúlt évek során több fajtát is kipróbáltam ezek a következők:

DESSERT R68

A legkoraibb érésű fajtaújdonságunk, még a Dessert 70-nél is korábban szedhető. A növény gyors kezdeti fejlődésű, jó vírusellenálló képességgel. Termése igen tetszetős: középnagy méretű, zárt és sötétzöld csuhéborítással. Zsengébb és ízletesebb, mint a Dessert 70. Intenzív termesztési igényű: biztosítsunk egyenletes víz- és megemelt tápanyagellátást a tenyészidő kezdetétől fogva

DESSERT R72 

Igen korai érésű és igen nagy csőmérető hibrid. Erős kezdeti fejlődésű, a korai vetést is jól tűri. Vírusellenállósága és erős gyökérzete révén termésbiztonsága kiemelkedik a korai éréscsoportban. Korai, valamint késői, július közepi vetésre is használható.

DESSERT R78

Középkorai érésű, rendkívül ízletes vírusellenálló fajta. Különlegesen finom ízű, túlérésben is sokáig ízletes marad. Csőhozama kiemelkedő. Nagy termésbiztonsága révén április közepétől folyamatosan vethető egészen július elejéig! A DR 78-at feltétlenül kipróbálásra ajánljuk azoknak is, akiknek más Dessert-fajta nem adott jó eredményt – pl. víruskártétel miatt.

DESSERT R80

A Dessert 80 vírusellenálló utódja. Termése rendkívül nagy méretű, kiegyenlített, tetszetős. Szára magas, erős gyökérzettel. A nagy csőméret kifejlődéséhez és a jó csuhéborítottsághoz egyenletes vízellátást igényel. Szakaszoltan vethető egészen július elejéig.

 Messenger F1

Egy szuperédes csemegekukorica hibrid, amelyet szántóföldi termesztésre ajánlanak. Tenyészidöje körülbelül 85-87 nap a kibújástól számítva. Robusztus növényeket alkot, amelyek magassága eléri a 2 m-t. Nagyon erős gyökérrendszerrel rendelkezik, amely kiváló növénystabilitást biztosít. A kukoricacsövek átlagos hossza körülbelül 21-23 cm, vastagsága 5,1 cm és 18-20 sor szemet tartalmaz. Az ültetési sűrűségtől függően a növények kinevelhetik az elsővel megegyező méretű, második kukoricacsövet is. Nem érzékeny a golyvásüszkösödésre.  Friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra ajánlott. Az ajánlott vetési sűrűség 60 000-65 000 növény / ha.

Pablo F1

Nagy termőképességű, frisspiaci és ipari hibrid. Hajtatásra is alkalmas, felmagzásra nem hajlamos. A répatest húsa intenzív vörös színű, gyűrűk nélkül. 115 napos.