Agria burgonya
Agria burgonya jellemzői:
Az Agria az egyik legkedveltebb közép-késői érésű, sárga héjú burgonya fajta. Jól alkalmazkodó fajta, szinte bárhol megél. Megfelelő tápanyagellátás és öntözés mellett kiegyenlített termést hoz. A levélsodró, varasodással szemben közepesen ellenálló, de az Y-vírussal, valamint a lomb és gumó fitoftóra-val szemben nagyon ellenálló.
A gumója hosszúkás, ovális, rendkívül nagy méretű. Közepes darabszámú, de nagy mérete miatt magas terméshozamot biztosít. Széles körben felhasználható, rendkívül, ízletes burgonya fajta.
Az Agria burgonya külső héjának a színe sárga, a belső hússzíne krém-sárga, nagy méretű, mutatós. Bár hazánkban még mindig főleg a vöröses héjú, világos húsú burgonya fajták a keresettek, a sárga héjú burgonyák is egyre nagyobb népszerűségének örvendenek. Ennek megfelelően egyre több sárga burgonya fajták találhatók a piacok, üzletek kínálatában.
Ez a népszerű sárga színű burgonya elsősorban sütésre használható. Rendkívül jó hasábburgonya és kiváló chips alapanyag. Leginkább ilyen formában találkozhatunk vele.
A burgonya felhasználási módja szerint a C- vagyis sütni való kategóriába sorolják.
Balatoni rózsa
Balatoni rózsa burgonya fajta jellemzői
A Balatoni rózsa egy korai tenyész idejű (kb. 95 nap), magyar nemesítésű, népszerű burgonyafajta. Rendkívül jól alkalmazkodik a környezethez. Nagyon jól ellenálló fajta, mely rezisztens az Y-vírussal, a levélsodródás vírussal szemben is. A lombfitoftóra-val és gumóvarasodással szemben közepesen fogékony. Gumókötésének száma 8-10 db tövenként. A szárazanyag tartalma közepes: 19-20% körüli.
A lombozata jellemzően alacsony méretű, erős szárú, melyen nagy, matt zöld leveleket növeszt. A gumója ovális, nagy méretű, kiegyenlített formájú. A Balatoni rózsa külső héjszíne rózsaszínes, a belső színe világos sárga, rendkívül mutatós. Hazánkban főleg ezek a vöröses héjú, fehér húsú burgonyafajták a kedveltebbek. A sárga típusúak kevésbé népszerűek.
A Balatoni rózsa fajta rendkívül jól felhasználható, könnyen pucolható, és nem feketedik meg pucolás után sem. A felhasználása szerint csoportosítás alapján a főzni való kategóriába tartozik, de rendkívül jól használható sütéshez is. Hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható burgonyafajta.